Toplotne pumpe

Kod toplotnih pumpi efikasnost je na prvom mestu a stvorenu toplotu možete koristiti 365 dana u godini. Preuzimanjem toplote iz zemlje ili vazduha može se dobiti dovoljna količina toplotne energije kojom se može snabdeti najveći deo zahtevane energije u Vašem domu na besplatan i trajan način.

Pored izuzetno visoke efikasnosti, velika prednost je u tome što se zbog inovativne tehnologije ne zagađuje okolina i smanjen je procenat ugljendioksida. Princip rada: “Može li grejanje biti toliko jeftino?”. Običan kotao na struju ili TA peć potroše 9kWh el.energije da isporuče u idealnom slučaju 9kWh toplotne energije. Viessmann toplotne pumpe stvore i 5-6 puta više energije nego što joj je potrebno da radi, pa može da isporuči istih tih 9kWh toplote trošeći manje od 2 kWh el.energije.

Dakle, 5-6 puta efikasnija od običnog grejanja na struju. Kada pogledamo kroz prozor, napolju je ulica, automobili, drveće…. i besplatan izvor energije – VAZDUH, VODA, ZEMLJA. Novom tehnologijom koja funkcioniše na principu „obrnutog frižidera“ , zapravo, onako kako frižider “izvlači” toplotu iz svoje unutrašnjosti (hladi je) i prenosi je u Vašu kuhinju (greje je), tako Viessmann toplotna pumpa izvlači toplotu iz spoljnjeg vazduha, podzemne vode ili zemlje ii koristi je da zagreje radijatore ili podno grejanje u Vašem domu.

U zavisnosti odakle izvlačimo dodatnu besplatnu energiju delimo i toplotne pumpe: – VAZDUH / VODA – VODA / VODA – ZEMLJA / VODA Ono što vam toplotna pumpa omogućava pored fantastičnog komfora i efikasnog grejanja jeste i izuzetno štedljivo hladjenje tokom leta! Jednostavno rečeno, za razliku od svakog drugog uredjaja za grejanje, kod koga morate da platite mnogo više energije nego što iskoristite, kod toplotne pumpe je to suprotno. Naprotiv, višestruko više dobijete energije nego što platite.

Zato što možete smanjiti troškove grejanja i do 80%. Sa cenama drveta, uglja i struje koje stalno rastu, nije verovatno da ćete ikad zažaliti nad svojom odlukom. U stvari, počećete da uživate u jeftinom grejanju već od prvog meseca. Zato što u poređenju sa grejanjem na ugalj, gas ili lož ulje, ovim rešenjem sprečavate nekoliko tona otrovnog ugljendioksida godišnje da se ispusti u atmosferu. Od Vašeg doma – doprinos vredan hvale. Zapravo, korišćenjem ove Viessmann toplotnih pumpi ostvarićete za okolinu isti efekat kao da su dva automobila doživotno isključena iz saobraćaja. Zato što nije potrebna nikakva ’’dostava goriva’’ na kakvu smo navikli kod uglja, drveta ili lož ulja. Viessmann toplotna pumpa radi na struju koja je već u Vašem domu, ali kako samo štedljivo!

Zato što je održavanje ovog sistema nepotrebno, ovo je uređaj koji radi po principu ’’uključi i zaboravi’’. Dim i dimnjak, pepeo i loženje, „curenje“ i kondenzacija kotla prvog dana pašće u zaborav. – Zato što Vam toplotna pumpa uz pomoć svoje moćne automatike sama na osnovu spoljne temperature određuje optimalnu temperaturu u Vašem domu. Zato što o kvalitetu Viessmann toplotnih pumpi garantuju najprestižniji evropski sertifikat o kvalitetu EHPA i 100 godina tradicije ove premijum robne marke.

Podno grejanje

Sistem podnog grejanja je veoma elegantan i atraktivan način zagrevanja prostora. Zbog svoje konstrukcije, cevna instalacija ostaje nevidljiva a ujedno štedi Vam prostor. Konstrukcijski se dosta razlikuje od ostalih sistema grejanja. Temperaturni režim rada je dosta niži, a sam objekat mora biti drugačije građen.

Ovo je radijantni sistem grejanja koji koristi vodu kao prenosnik topote. To znači da se većina toplote distibuira u prostoriji preko zračenja (zagrevanjem tela, a ne vazduha) drugačije nego putem konvekcije (kretanjem toplog vazduha) kao kod klasičnog radijatorskog sistema.

Takodje to je nisko-temperaturni sistem, jer je temperatura samog fluida malo veća od potrebne temperature prostorije.

Jedini aspekt podnog grejanja koji se može smatrati kao njegova mana jeste njegova sporost. Mnogo je inertniji i može proći dosta vremena od početka grejanja dok se ne oseti toplota u prostoriji. Ovo se može posmatrati koliko kao mana toliko i kao prednost, zavisno od same upotrebe prostorija.

Za konstantno useljene zgrade, inercija je plus, jer ujednačava temperaturne promene u prostoriji. Za prostor koji se ne koristi konstantno, gde je grejanje potrebno s vremena na vreme, inercija predstavlja manu. U skoro svaki objekat se može ugraditii podni sistem grejanja. U toku izgradnje objekta mora se voditi računa o termoizolaciji i visini tavanice.

Zato je bolje prilikom gradnje objekta, odmah predvideti podni sistem grejanja. Ugrađena vrata i prozori u prostorijama moraju biti više montirani u odnosu na pod za dodatnih 10cm, itd. Nakon montaže termoizolacije i cevnog izmenjivača, dobija se potreban nivo podne obloge. Ranije se praktikovalo da cevni razvod bude od bakarnih cevi. Zbog same cene bakra sada se više koriste pex i al-pex cevi.

Radijatorsko grejanje

Radijatorsko grejanje je klasičan sistem grejanja prostora.
Prema načinu izvodjenja cevne instalacije, može se podeliti u sledeće grupe:

Klasični radijatorski sistem

Ovakav sistem grejanja se primenjuje tamo gde su završni radovi u građevinarstvu već gotovi. Cevne instalacije mogu biti izvedene od bakarnih ili čeličnih cevi. Prednosti ovakvog sistema su u tome sto se prepravke instalacije mogu izvršiti bez ikakvih problema. Mane su jedino estetske prirode, jer je instalacija vidno postavljena.

Skriveni radijatorski sistem

Skriveni sistem radijatorskog grejanja izuzetno je funkcionalan i atraktivan.Cevna instalacija se ne vidi jer se nalazi u ravnajućem sloju betona ili u sloju maltera na zidovima Vašeg stambenog ili poslovnog prostora. Izvođenje ovakvog načina radijatorskog sistema grejanja, moguća je samo pre postavljanja podne obloge, odnosno pre ravnjajućeg sloja. Cevi se obavezno izoluju specijalnim slojem penaste izolacije radi smanjenja gubitaka energije i neometane dilatacije. Cevna instalacija se može izvesti sa bakarnim ili al-pex cevima. Sistem se ispituje na pritisak od 10 bara.

Kombinovani radijatorski sistem

Pod kombinovanim sistemom podrazumevamo kombinacije podnog i radijatorskog grejanja, ili kombinaciju klasičnog ili skrivenog sistema. Kod kombinacije podnog i radijatorskog grejanja obično dolazi kada u prostoriji postoji velike staklene površine, ili su podne obloge uradjene od hladnih materijala (keramika, kamen, granit...) Kombinacija klasičnog i skrivenog sistema se koristi, na primer, u objektima koji nisu kompletno završeni ili gde uslovi gradnje to dozvoljavaju. Na primer, prizemlje kuće je kompletno zavrseno, ali sledeći spratovi nisu, itd...

Ugradnja i servis kotlova

Uz pomoć nekog goriva ili električne energije toplota zagreva u većini slučajeva vodu koja se nalazi u zatvorenoj posudi zvanoj kotao. Kod centralnog grejanja voda se u kotlovima zagreva i na taj način dolazi do zagrevanja prostorije dok kod parnog grejanja voda se u kotlovima zagreva na mnogo većoj temperaturi čime se stvara para i drugačije ih nazivamo parni kotlovi. Mesto ugradnje i sama specifičnost namene određuje ovoj vrsti kotlova veličinu kao i količinu, pritisak i temperaturu pare koja se proizvede.

Kod centralnog grejanja mogu se naći različite vrste kotlova i svaki sa posebnim karakteristikama o čemu treba voditi računa ukoliko se odlučite da kupite novi ili zamenite stari kotao.

Zamena termostata

Zamena sklopke

Zamena instalacije

Zamena grejača

Zamena ekspanzione posude

Kompletan servis